Skilsmässobarn

När föräldrar flyttar isär blir det nästan alltid jobbigt för barnen. Därför är det viktigt att man ordnar det så bra som möjligt för barnen om föräldrarna lämnar varandra.

Bild på en pojke med sin pappa.De flesta föräldrar fortsätter att tillsammans vara vårdnadshavare för barnen. Man kan alltså vara vårdnadshavare även om man inte bor ihop med sitt barn under veckorna, utan mest träffar det på helgerna.

Alla barn har rätt till en personlig och regelbunden kontakt med båda sina föräldrar. Det kallas för umgängesrätt. Tänk på att det är barnet som har rätt att träffa sina föräldrar och inte tvärtom!

Föräldrarna måste komma överens
Om föräldrarna vill flytta isär måste de komma överens om hos vem barnet ska bo och hur mycket det ska träffa den förälder som han eller hon inte bor med. Man kan till exempel bestämma att barnet bor hos den ena föräldern i veckorna och träffar den andra föräldern varannan helg och på en del skollov. Det kan också bli så att han eller hon bor varannan vecka hos mamma och varannan vecka hos pappa.

Om föräldrarna inte kan komma överens om var barnet ska bo eller hur mycket han eller hon ska träffa den andra föräldern, får de gå till domstol. Vet barnet var han eller hon vill bo och har uppnått en viss ålder och mognad, ska domstolen helst följa barnets önskan.

Barnet är oftast inte med i domstolen. Normalt är det någon från socialtjänsten som är van att prata med barn och ungdomar som talat med honom eller henne. Ofta kommer de hem till familjen och har samtalet. Det finns ingen åldersgräns för hur litet barnet kan vara, men ju äldre barnet är desto mer lyssnar domstolen på honom eller henne.


Kommentarer

Respons tack!:

Ditt vackra Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0